Хотел Алегро
Хотели Велико Търново
+359 889 080 580
+359 62 602 332

Специални оферти

БЪДЕТЕ НАШИ ГОСТИ В АРБАНАСИ!
ОФЕРТА "КОМАНДИРОВКА" С ВКЛЮЧЕНА ЗАКУСКА И ВЕЧЕРЯ
НЕДЕЛНА ОФЕРТА

Туристически атракции

Велико Търново

Велико Търново – столица на Второто българско царство XII-XIVв., впечатляваща всеки с уникалната си красота. Градът се намира в централна България в подножието на Стара планина. Разположен е на историческите хълмове Царевец, Трапезица и Света Гора, надвиснали над река Янтра и широките й меандри. Отстои на почти равни разстояния от най-големите градове в страната – 241 км от София, 228 от Варна, 192 от Пловдив и 224 от Бургас.

Велико Търново грабва посетителя от пръв поглед с изключителното си местоположение. Той сякаш е изсипан върху стръмните хълмове край причудливите завои на Янтра, декориран от дантеления скален венец. Буди възторг и пленява всеки гост преди всичко с къщите си – леки, накацали една върху друга, стаени една до друга, като че ли на всяка от тях природата е определила мястото и формата. Това е град, който прави впечатление и въздейства с оригиналната си, неповторима, специфична възрожденска архитектура. Тя оставя неотразимо впечатление, което няма равно на себе си.

Звук и светлина

Звук и светлина е уникална за Европа аудио- визуална програма, която комбинира звукови и светлинни ефекти, за да пресъздаде историята на старата българска столица.

Разказва историята ни след 1018 година когато византийците поробили България за 164 години и през 1185, Асен I и неговия брат Петър връщат свободата на българите. През 1396 година отново попадаме под властта на Отоманската империя но 500 години по- късно Велико Търново възкръсва отново..

Излъчва се под открито небе на сцената е крепостта Царевец.

Заслужава си до го посетите!

Арбанаси

Село Арбанаси е разположено на арбанашкото плато, което се намира на 4 км. североизточно от град Велико Търново.  То е известно с богатата история и голям брой исторически паметници, като 17-ти и 18-ти век църкви и примери на българската възрожденска архитектура, които са го превърнали в популярентуристическа дестинация.

Името на селото идва от албанската дума Arbërës или Arbanas, което означава "земеделец". От този корен е и турската дума  arnavut, която е била използвана за обозначаване на албанците

Характерни за Арбанаси са запазените и типични със своята архитектура арбанашки къщи, а също така и големия брой арбанашки църкви и чешми. Целият облик на селото е специфичен с високите си и дебели дувари и калдъръмени улички, над които са надвиснали големите стрехи на къщите, и излъчва духa на отминалите времена на Възраждането.

Преображенски манастир

Преображенският манастир е разположен в изключително живописна местност на около 10 км. от античната крепост Царевец. Много красива гледка се открива от двора на манастира кьм пролома на реката и отсрещния отвесен скален рид, в подножието на който се забелязва и друга обител - Патриаршеският манастир „Св. Троица".

Преображенският манастир е основан през 14-ти век и в момента е действащ. Съборната църква „Свето Преображение" е с уникална архитектура, на която трудно може да бъде намерен аналог в някой от другите български манастири. Впечатлява и живописната украса, създадена от видния български живописец Захари Зограф.

Патриаршески манастир

Манастирът „Света Троица", известен още и като Патриаршески манастир, е разположен на около 10 км. от античната крепост Царевец и старата българска столица Велико Търново. Намира се в прекрасна местност, в подножието на непристъпни скали.

Малко преди освобождението от османско иго манастирът е възстановен с помощта на извстния майстор Кольо фичето. Той издига църквата, след което друг известен майстор Захари Зограф я изографисва. За съжаление, земетресението през 1913 г. разрушава храма и другите сгради. Дизайнът, на реконструираната след това и запазена до днес църква, е различен от този на Кольо Фичето, тъй като съдържа куполи, забранени за православните църкви по време на робството.

Петропавловски манастир

Петропавловският манастир (известен още и като Лясковски) е един от 14-те манастира в околностите на Велико Търново, които са били построени по време на Второто българско царство (12-14-ти век). Манастирът и особено неговата 31- метрова камбанария се открояват забележимо на фона на хоризонта, напомняйки на тайнствен средновековен замък. От терасата на манастира се разкрива великолепна гледка към Дунавската равнина и Стара планина.

През 1874г. митрополит Иларион Макариополски отваря първата българска семинария в манастира, която продължава да съществува до 1885г. За нещастие през 191 Зг. голямо земетресение по тези земи разрушава манастирската черква, източното крило на манастира и няколко други по-малки постройки. След дълга реконструкция, понастоящем Св. Петър и Павел приемат посетители от всички краища на света.

Дряновски манастир - Пещерата „Бачо Киро"

Дряновски манастир

Историческият Дряновски манастир "Св. Архангел Михаил" е разположен на около 4 км. от гр. Дряново сред живописното ждрело на Дряновската река, а гордо величествено над него се издигат скалите на „Стражите".

Пещерата „Бачо Киро"

"Бачо Киро" е една от най-посещаваните пещери в България. Тя е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Дряновска екопътека

Дряновската екопътека е в района на Дряновския манастир и започва от долината на Андъшка река, приток на Дряновска река, където се намира и известната туристическа пещера "Бачо Киро". Районът е впечатляващ със скални венци, скални ниши, няколко типа пещери (водни и сухи хоризонтални, вертикални), прагове, водопади и уникални еворзионни котли, внушителни скални блокове и валуни, ждреловидни долинни участъци, въртопи, валози, кари, карни полета и др.

Географското положение на района на екопътеката, може да се определи като едно от най-изгодните. Дряновският манастир е на 3,5 ч. път от София, на 4 ч. от Варна, на 3 ч. от Пловдив и на 2,5 ч. от Русе, което прави възможни дори еднодневни посещения от най- големите градски селища на страната.

КРЕПОСТИ

Крепостта „Боруна"

Една от крепостите в района на Дряновския манастир е крепостта „Боруна". Тя е разположена на платото зад скалата „Боруна". Построена е по времето на византийския император Юстиниан.

Крепостта „Градът"

Крепостта „Градът" е разположена в историческата местност „Стринава", която представлява плато, отстоящо на около 2 км югозападно от град Дряново. Неговата площ е около 6 кв. км. Почти от всички страни е заобиколено от високи отвесни скали. Тя се намира на пътя от Северна за Южна България, преминаващ през Крънския проход. Платото, на което е разположена крепостта, има господстващо положение сред околните планински ридове и чрез система от сигнални огньове е можело да се съобщи за възникналата опасност.

Гостилица - крепостта Дискодуратера На 2 км южно от с. Гостилица до р. Янтра се намират развалините на старата римска крепост Дискодуратера, построена през втората половина на II век. Тя е била важен пътен възел и търговски център през късната античност и Средновековието.

Мердански манастир

Мерданският манастир „Св. четиридесет мъченици" е разположен в източния край на село Мерданя, Великотърновско, непосредствено до пътя свързващ Велико Търново и Елена.

През 19 век манастирът е превърнат в девически манастир, какъвто е и до ден днешен.

Килифаревски манастир

Днешният комплекс на Килифаревския манастир „Св. Рождество Богородично" лежи на поречието на р. Белица на около 4 км. югоизточно от търновското градче Килифарево. В началото на своето съществуване Светата обител е била разположена върху близкия хълм.

Манастирът е едно от най-важните средища на средновековната българска просвета и книжнина. За кратко време се формира Килифаревската книжовна школа, в която през 1360-та година вече се обучават 460 ученика, най-известният от които е бъдещият български патриарх - Евтимий Търновски. Комплексът включва още две красиви двуетажни жилищни сгради във възрожденски стил, по-старата от които датира от 1849 г. Манастирът е обявен за паметник на културата.

Капиновски манастир

Капиновският манастир „Св. Никола" е построен край река Веселина в полите на красивия Еленски балкан. Обителта се намира на 18км. от град Велико Търново. Погледнат от север, „Св. Никола" поразително прилича на средновековна крепост.

Масивни дървени порти и стръмни стъпала от камък извеждат в манастирския двор, в средата на който се издига манастирската църква. В нея се съхранява богата колекция от икони, сред които икона на Св.Богородица, най-вероятно рисувана от Папа Витан и иконографски творби от близкия Плаковски манастир.

Хотнишка екопътека

Хотнишката екопътека е изцяло изградена в ждрелото на р. Бохот. Според експерти Хотнишкият водопад, който се намира в ждрелото, води класацията за най-атрактивен водопад в Северна България.

Това прекрасно кътче от България се намира край с. Хотница, Великотърновско. Край селото през лятото на 2006 г. бе открито най-старото обработено злато в света - на 7000 г. (До сега най- старото беше Варненското - на 5000 г.).

Екопътека Узана

Екопътека с дължина около 3 км., започваща от границата на поляната с парка "Българка" и развиваща се в разнообразна горска местност.

Боженци

Село Боженци е архитектурно-исторически резерват и е част от културните паметници на Юнеско. В него е запазена архитектурата от Възраждането.

Батошевски манастир

Батошевският манастир се намира на няколко километра над село Батошево, което от своя страна отстои на около Юкм. на юг от град Севлиево на брега на река Росица.

Плаковски манастир

Плаковският манастир „Св. Пророк Илия" се намира близо до село Плаково, на 18км. южно от Велико Търново.

Манастирският комплекс се състои от черква, жилищни и стопански сгради. Над входната врата под откритата нарктика е нарисуван единственият стенопис с ктиторски надписи. В църквата се пази ценна икона на Христос и 12-те апостола, дело на Захари Зограф (1845г.). В манастира се пазят и други икони от Захари Зограф, както и стари ръкописи и старопечатни книги. Интерес представляват и жилищните сгради и величествената 26-метрова камбанария, издигаща се над западната манастирска жилищна сграда. И двете са строени от майстор Колю Фичето (1856г.). Понастоящем манастирът, който е постоянно действащ, е обявен за паметник на националната култура.

Габрово - Етъра - Соколски манастир

Град Габрово са намира в сърцето на Стара планина. Близо до града е туристическата местност "Узана", където се намира географският център на България.

АЕК "Етър" е първият по рода си музей в България. В музея са разположени 50 обекта - технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение. 

Соколският манастир е основан в началото на 1883 год. Манастирът "Успение Богоридично" отстои на 15 км югоизточно от Габрово в местността Соколова пещера в северния склон на Стара планина.

Трявна

Възниква през втората половина на 12 век с името "Търнава". В Тревненския Балкан през 1192 г. българските царе Асен и Петър разгромяват войските на император Исак II Ангел. В чест на тази гръмка победа е изградена църквата "Св. Архангел Михаил", която се е запазила след няколко опожарявания и в момента е един от най-старите източноправославни храмове в Централна България. Заедно с църквата "Св. Никола" (построена през 40-те години на XIX век), играе жизнена роля в оцеляването на българският дух сред населението през годините на чуждото иго. Най-старите официални сведения за Трявна са от времето на Османско владичество -15/16 век. Там селището фигурира с името Трявна. През Възраждането Трявна се оформя като процъфтяващ икономически и културно-просветен център. Сред занаятите развиващи се в града се отличават иконописта, дърворезбата, дюлгерството. В Трявна е създадено второто светско училище в България - през 1839 г.

Паметникът Шипка - село Шипка

Храм-паметникът Шипка е създаден във връзка с драматичните исторически събития от Руско-турската освободителна война. Той е един от най-впечатляващите, със своите размери и историческа стойност, български паметници.

Село Шипка: Първият най-забележителен, красив и впечатляващ паметник на българо-руската дружба в България е Шипченският манастир. Той е създаден в знак на възпоменание и възхвала на православните руски войни и български опълченци отдали живота си за свободата на България през Освободителната война.

Via Ferrata

Ако сте любители на красотата на природата и пешеходния туризъм можете да съчетаете своето любимо занимание с посещение в град Дряново. Градът предлага приятни възможности за екотуризъм по екопътеки, една от които е Via Ferrata. Тя се вие от Дряновския манастир, край ж.п. линията, по брега на река Дряновска, край Сини вир, по каменни и железни стълби излиза на ръба на скалния венец източно от манастира, и по камениста пътека води до платото Стринава. След това екопътека Via Ferrata се спуска през гората край манастирското лозе и завършва на паркинга пред манастира.

Маршрутът разкрива невероятна панорамна гледка към Дряновския манастир и град Дряново. Наличието в района на исторически обекти, природни дадености и разнообразен растителен и животински свят създават условия за пешеходен туризъм, алпинизъм, ориентиране, риболов, бране на гъби и билки.